středa 5. listopadu 2014

Únava a cvičení

Ahoj,
poslední dva týdnu jsou celkem náročné - hlavně do školy je pořád, co řešit. Někdy až do noci. Donutilo mě to přemýšlet, zda je vůbec dobré cvičit, pokud jsem unavená.


Je nutné si napřed uvědomit, proč je člověk unavený. Je totiž mnoho druhů únavy a na každou se má reagovat jinak.

  • Psychickou únavu může způsobit stres během dne a může zapříčinit i problémy s usnutím, ikdyž člověk má pocit, že nic jiného než ležet v posteli a spát, nechce. Psychické únavy se zle nejlépe zbavit právě cvičením nebo pohybem venku.
  • Fyzická únava je způsobena těžkou fyzickou aktivitou a zbavit se jí, je možné kvalitní stravou a dlouhým spánkem, kdy má tělo možnost se zregenerovat. Náročné cvičení zde není na místě, ale lehké protažení nebo relaxační cvičení na uvolnění a protažení svalů se hodí víc.
  • Další možností je únava den po cvičení. Je způsobena špatným stravováním nebo nedostatkem spánku. Při náročném cvičení musíme tělu před i po cvičení dodat správné živiny. Asi hodinu před cvičením by to měla být lehká svačina (asi o hodnotě 200 kcal - jablko a jogurt) a asi v rozmezí 30-60 minut dát tělu dávku proteinů a sacharidů na získání nové energie - tělo to použije na vyživení svalů dodá jim energii na jejich stavbu, která se odehrává hlavně během spánku, čímž se dostávám k tomu, že i spánek je veledůležitý pro budování a regeneraci celého těla a svalstva. 
  • Únava během cvičení je znamením, že tělo s tím nesouhlasí. Může to být mnoho důvodů. Cvičíte příliš mnoho a tělo nestíhá regenerovat nebo vás varuje, že je něco v nepořádku - prostě na vás něco leze a spíš než skákat a válet se po cvičební podložce, by jste měli být pod peřinou ;-).

Takže pokud se vám jako mně stane, že v deset neudržíte otevřené oči a už třetí den jste spali jen 5 hodin, je jasné, že se půjde spát.

Ale pokud celý den sedíte u počítače, na přednášce nebo trávíte hodně času dojížděním, cvičení vám zvedne náladu a rozhodně pomůže i tělu - ohnutá záda, oteklé nohy, přesezelý zadek.

Důležité je si uvědomit, co jsme ten den dělali, jak jsme se vyspali, co snědli a zda i při chůzi neupadáme do mikrospánku. Podle těchto faktorů se pak rozhodnout.

Někdy je lepší jednou vynechat, než se pak léčit z nějakého zranění, které jsme si způsobili nepozorností z únavy.

Mějte se krásně, cvičtě, jezte a spěte! 










K.

Žádné komentáře:

Okomentovat